Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “Küresel Lider”, Türkiye ise Erdoğan’ın liderliğinde “Küresel Güç” haline geldi. Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz ay ABD’ye yaptığı resmi ziyaret ve Başkan Obama tarafından üst düzeyde kabul görmesi “Küresel Liderliğin” en somut örneğini oluşturuyor. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’na dünya liderlerinin büyük ilgi göstermesi, Türkiye’deki gelişmelerden övgüyle söz etmeleri şüphesiz ülkemiz adına gurur veriyor.
Piyasaların uzun süredir beklediği not artırımı önce S&P’dan Mart ayı sonunda geldi. Hemen ardından 16 Mayıs’ta Moody's ve sonra da Japon kredi kuruluşu JCR, Türkiye’nin kredi notunu arttırdı.Türkiye, 21 yıl sonra ilk defa 3 farklı derecelendirme kuruluşu tarafından tekrar "Investment Grade (IG) / Yatırım Yapılabilir Ülke" notuna ulaştırıldı. Ekonomideki son gelişmelerle birlikte Türkiye, dünyanın parlayan yıldızı oldu.

TÜRKİYE’NİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ VE ÖNEMİNİ NİHAYET ANLADILAR
S&P, Türkiye’nin kredi notunu BB-‘den BB’ye yükseltirken, Türkiye’nin artan ekonomik direncini ve çözüm sürecinde kaydedilen ilerlemeyi gerekçe göstermişti. S&P’den sonra Moodys, Türkiye'nin notunu Ba1’den Baa3'e, ardından Japon kredi kuruluşu JCR, Türkiye'nin kredi notunu 2 kademe artırarak BBB-'den BB’ye yükseltti. Türkiye böylece dünyanın üç önemli kredi derecelendirme kuruluşundan "yatırım yapılabilir" notunu aldı. Artık uluslararası fonların kendi iç tüzükleri gereğince ülkemize yatırım yapmalarının önündeki engel de kalkmış oldu.
Japon kredi kuruluşu JCR tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye, oldukça olumsuz uluslararası ortamın getirdiği zorluklarla başarılı şekilde başa çıktı. Finansal sistemde kayda değer kırılganlık yok. Türkiye'nin finans sisteminin gücü, pozitif bir faktör olarak değerlendiriliyor” ifadelerine yer verildi.
Türkiye'nin notu son bir ay içinde ikinci kez artırıldı. Bundan sonraki süreçte Türkiye’de bankalar düşük fonlama maliyeti ile borçlanacak, şirketler için yabancı para cinsinden kredi imkanları artacak, hedge fonlar yerine bireysel emeklilik fonları Türkiye'yi tercih edecek, yabancıların Türkiye'den şirket satın alımları artacak.

YATIRIM YAPILABİLİR NOTUNA SAHİP ÜLKELER
Hindistan, İspanya, Kolombiya, Filipinler, Urugay, Endonezya ve Romanya ilk akla gelenler. Bu ülkeler ile karşılaştırdığımızda Türkiye'nin genel hatları ile öne çıkan üstün tarafları; düşük kamu borcu, düşük bütçe açığı ve göreceli olarak yüksek büyüme oranları. Diğer yandan en dezavantajlı olduğumuz nokta ise yüksek cari açığımız gözüküyor.

KREDİ NOTUNDAKİ ARTIŞ İÇİN NE DEDİLER?
Kredi kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu 'yatırım yapılabilir' seviyeye yükseltmesinin ardından ekonomi dünyası ve uzmanlar kredi notunu yorumladı. Yabancı Sermaye Derneği (YASED), Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu artırarak yatırım yapılabilir seviye olan Baa3’e yükseltmesinin Türkiye’nin yatırım iklimini iyileştirecek ve uluslararası sermaye girişini destekleyecek çok önemli bir karar olarak yorumladı. YASED’in görüşü şöyle:
“Türkiye özellikle uluslararası yatırım fonları ve finansal fonların yatırım kriteri olarak belirlediği en az iki ayrı kredi derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir nota sahip olma şartını yerine getirdi. Böylece, daha önce bu kriter sebebiyle yatırım yapamayan bazı uluslararası kurumsal yatırımcılar da artık ülkemize yatırımlarını yönlendireceklerdir. Not artırımının uzun vadede ise Türkiye’nin uluslararası doğrudan yatırım çeken ilk 10 ülke arasına girme ve global uluslararası yatırımlardan aldığı payı yüzde 1’den yüzde 3’e çıkarma yolunda önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz.”
Uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P ise küresel ticaretteki trendlerin Türkiye ekonomisine büyüme sağlayacağını belirten bir açıklama yaptı. S&P, ihracat pazarlarında büyüme, güçlenen talep görünümü ve yatırımdaki artışla Türkiye’de GSYH’nin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 4 büyüyeceğini öngörüyor.

SON 10 YILDA DOĞRU POLİTİKALAR
Bu gelişmeler, Başbakan Erdoğan liderliğindeki Ak Parti Hükümetlerinin son 10 yılda ekonomide kararlılıkla uyguladığı doğru politikaların, kamu finansmanındaki iyileşmenin, yapısal ve kurumsal reformlarda gerçekleşen ilerlemelerin ve Türkiye’nin global rekabet gücünün artmasının bir sonucu.
Türkiye’nin global rekabet gücünün artmasında Cumhuriyet tarihimizin en güçlü ve en karizmatik liderlerinden biri olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve onunla birlikte 10 yıldan bu yana müthiş bir performans sergileyen takım arkadaşlarının çok önemli rolünün olduğunu söylemek isterim.
Ekovitrin tarafından Başbakan Erdoğan’a “10 Yılın Devlet Adamı Ödülü” verilecek. Şüphesiz Sayın Başbakan bu ödülü hak ediyor.

Saygılarımla…