Her türlü ulaşım bağlantısı olarak adlandırılan intermodalite kavramı, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu gibi değişik ulaşım modlarını birbirine bağlayan sistemi ifade etmektedir. Intermodal taşımacılık aynı taşıma kabı veya aracı ile en az iki değişik ulaşım biçimi kullanılırken, tekrar elleçleme yapılmasına ihtiyaç duyulmayan taşımacılık sistemidir.
Sistemin işleyişinde eşyanın konteynerlara yüklenmesi, denizyoluyla taşınan konteynerlerin limana varması ve ardından karayolu taşıma aracına (TIR) yüklenerek teslimat noktasına sevk edilmesi örnek olarak verilebilir. Sistemin diğer taşıma türlerinden en önemli avantajı kargonun taşınmasında yeniden elleçleme yapılmamasıdır.
Farklı ulaşım modları sebebiyle bu taşımacılıkta, karayolu-denizyolu, karayolu-demiryolu gibi farklı intermodal taşımacılık türleri mevcuttur. Intermodal taşımacılık türleri arasında havayolu ile ilişkili olarak;
(1) Demiryolu-Havayolu
(2) Denizyolu-Havayolu
(3) Karayolu-Havayolu
(4) Havayolu-Boru hattı sıralanabilir.
Günümüzde havayolu ile diğer ulaşım modları yaygın değildir. Havayolu ile taşımacılığın hızlı gelişimi göz önünde bulundurulursa intermodal taşımacılıkta havayolu taşımacılığının neden yaygın olmadığı önemli bir konudur. Modlar arasında ekipmanın serbest değişimi hava taşımacılığı ile gerçekleştirilecekse, bir uçak konteynerinin diğer ulaşım araçlarına yüklenmesi, ya da karayolu, demiryolu vb. ulaşım araçlarına ait olan ekipmanların uçağa yüklenmesi sözkonusudur. Hava taşımacılığında uygulamada karayolu ile gelen ünitelerin uçak içerisine yüklenmesi mümkündür.
Ancak bir uçak konteynerinin içindeki eşya ile birlikte trene ya da gemiye yüklenmesi uçağın iniş yaptığı yer itibariyle, bir diğer deyişle havalimanlarının konumu ve ulaşım biçiminin özellikleri itibariyle pek mümkün değildir. Bir uçağı limana ya da tren istasyonuna indirmek mümkün olmadığı için uçak konteynerlerinin karayolu taşıtına yüklenmesi yapılmamaktadır. Intermodal taşımacılık yapan birçok lojistik firmalarının bu konuda çalışmaları görülmemektedir. Hava taşımacılığı diğer taşımacılık modlarına göre iki nokta arasındaki varış süresinin sahip olduğu hız avantajından ve maddi değeri yüksek olan yatırım ve teknoloji ürünleri, makine parçaları, kimyasal parçalar, araba gibi yükleri emniyetli bir şekilde taşıyabilmesi açısından gelecekte farklı modlarla çalışmaların yürütülmesini artırabilecektir.
Günümüzde hava kargo taşımacılığında görülmese de, yolcu ve yolcunun bagajına ilişkin intermodal taşımacılık çalışmaları yapılmaktadır. Yolcunun hava ulaşımı ile birlikte, karayolu, demiryolu, denizyolu vb. birden fazla mod kullanarak bir yolculuğu tamamlamasına izin veren havalimanı terminalleri vardır. Bu şekilde yolcu ve yolcu bagajları, çeşitli modlar arasında güvenli ve verimli (yani ‘kesintisiz’) bir aktarım sağlar. Müşteri taleplerinin daha iyi karşılanması ve havalimanlarındaki tıkanıklığı gidermek için ‘intermodal terminaller’ önerilmektedir. Bu taşımacılığın geliştirilmesi için ise havalimanı terminallerinin diğer ulaşım modları ile entegre edilmesi gerekmektedir.