Türk tekstil sektörünün duayen isimlerinden biri olan Malatyalı Mahmut Çalık’ın oğlu Ahmet Çalık, babasından devraldığı aile şirketini global bir marka haline getirdi. Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Çalık Holding, enerji, inşaat, gayrimenkul, madencilik, tekstil, finans, telekomünikasyon ve dijital sektörlerinde Orta Asya, Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesi olmak üzere 22 ülkede faaliyet sürdürüyor, 30 bini aşkın kişiye istihdam imkanı sağlıyor.
Gerçekleştirdiği devasa projelerle uluslararası iş dünyasında itibarlı, sözüne güvenilir ve başarılı bir isim olarak tanınan Ahmet Çalık’ın, ilk yurtdışı yatırımları 1992 yılından itibaren Türkmenistan’da kurduğu tekstil tesisleriyle başladı. 1991 yılında bağımsızlığını elde eden Türkmenistan’ın ekonomik kalkınmasında bir süre bu ülkede Tekstil Bakan Yardımcılığı yapan Ahmet Çalık’ın büyük katkıları oldu. Daha sonra Türkmenistan’da inşaat, altyapı ve enerji alanlarında muazzam projelere imza attı.
Ahmet Çalık ile tanışmamız, 90’lı yıllara uzanıyor. Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta gerçekleştirdiği inşaat projelerini ve tekstil fabrikasını görmüş ve hayran kalmıştım.
Daha sonraki yıllarda Sayın Çalık ile birlikte birçok yurtdışı seyahate katıldım ve O’nu daha yakından tanıma fırsatını buldum.
İş ve siyaset dünyasında “Sessiz Güç” diye bir tabir var. Ahmet Çalık bu özelliği taşıyan bir işadamı. Çok büyük projelere imza atıyor ama çok konuşmuyor, vitrinde yer almayı sevmiyor. Bir dönem Sabah ve ATV grubunun patronu olmasına rağmen bile medyada fazlaca yer alan biri olmadı. Ahmet Çalık ile özel bir röportaj gerçekleştirip Ekovitrin’e kapak konusu yapmayı çok arzu etmiştim, kendisine de bu isteğimi birkaç kez söyledim. Hep gülümsedi, dost olarak gördüğü bizlerin isteklerini geri çevirmezdi ama, bir türlü Ahmet Çalık’ı kapak konusu yapmayı da başaramamıştık. Çünkü Ahmet Çalık şahsının değil, daha çok gerçekleştirdiği projelerin vitrinde olmasını isteyen bir mizaca sahip.
26 Temmuz Cuma akşamı İstanbul’da Çırağan Sarayı’nın tarihi atmosferinde Ahmet Çalık, Japonya İmparatoru’nun “Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı” ile taltif edildi. Japonya Devlet Nişanı, dünyada önemli şahsiyetlere takdim ediliyor. Ahmet Çalık, Japonya ile 30 yılı aşkın süredir ortak yatırımlar ve projelere imza atıyor. Dünya devi Japon Mitsubishi ile Türkmenistan’da ortak projeler gerçekleştirdi.
Dünyanın öncü entegre güvenlik sağlayıcılarından Japon SECOM, yine Çalık Holding’in işbirliği yaptığı firmalardan biri. Japonlar geleneklerine sıkı sıkıya bağlı bir millet. Japonlar sadakate, güven ve çalışkanlığa büyük önem veriyor. Ahmet Çalık işte bu özelliklere sahip bir işadamı olduğu için, Japon Devleti ve firmaları tarafından takdir ediliyor. Çırağan Sarayı’nda
düzenlenen törenle Ahmet Çalık’a, İmparator Naruhito adına “Japonya Devlet Nişanı”nı takdim eden Japonya’nın Ankara Büyükelçisi
Akiko Miyajima konuşmasında; “Ahmet Çalık tam bir samuray. Sözüne sadık, yiğit, güçlü ve yıkılmayan biri” diyerek övgüler yağdırdı. Japon Büyükelçi’nin bu sözleri töreni izleyen seçkin davetliler tarafından dakikalarca alkışlandı. Türkiye ve Türk Milleti adına gurur veren bir sahneydi.
Ekovitrin, Ahmet Çalık’ın bu büyük başarısını Ağustos sayısının kapak konusu yaptı ve O’nun için “TÜRK SAMURAY” başlığını attı. Sayın Çalık, Türk iş dünyasında beyefendi kişiliği ve ülkesine yaptığı katkılarla bunu hak eden bir isim… Anadolu’nun yiğit evladı Malatyalı Ahmet Çalık’a, ülkeme bu gururu yaşattığı için teşekkür ediyorum, başarısını kutluyorum.