Türk ekonomisinin lokomotiflerinden biri olan lojistik sektörünü Kasım sayımızın kapak konusu yaptık. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Bakan Arslan’ın sözlerinden şöyle bir manşet çıkardık: “Türkiye, dünyanın lojiktik merkezi olacak!..”
Oldukça iddialı bir ifade diye düşünebilirsiniz. Ancak, Bakan Arslan’ın söylediği gibi, Türkiye son 14 yılda Cumhuriyet döneminin en kapsamlı ve birbiriyle entegre olan ulaşım projelerini hayata geçirdi. 300 milyar TL. yatırım yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yatırım portföyünde 482 ana proje olmak üzere 3.540 proje bulunuyor. Bu projelerin toplam büyüklüğü 261 milyar TL. Türkiye’nin 2023 vizyonu kapsamında bu projeler tek tek hayata geçirilecek. İşte o zaman Bakan Arslan’ın, “Türkiye, dünyanın lojistik merkezi olacak” sözünün boşuna söylenmiş bir söz olmadığını göreceğiz.
100 MİLYAR DOLAR BÜYÜKLÜĞE ULAŞTI
Lojistik sektörünü Ekovitrin için analiz eden Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, Türkiye’nin lojistik pazar büyüklüğünün 100 milyar dolara ulaştığını belirtiyor. Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, Türkiye’nin coğrafi yapısının sektörün büyümesinde tek başına bir avantaj olmadığını vurguluyor ve “Lojistik Master Planının oluşturulması Türkiye’yi dünyada daha da çok söz sahibi yapacak” diyor. Son dere ce haklı. Bunun için, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın, 10. Kalkınma Planı'nda yer alan “Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı ve Eylem Planı” bir an önce hayata geçirmesi gerekiyor.
KENDİ SAVAŞ UÇAĞIMIZI YAPACAĞIZ
Bu sayımızda yer alan bir başka özel röportajı da Doç. Dr. Temel Kotil ile gerçekleştirdik. Kotil, önce genel müdür yardımcısı ve daha sonra 12 yıl boyunca genel müdür olarak görev yaptığı THY’den 21 Ekim’de ayrıldı. THY’nin dünyada en çok noktaya uçan havayolu şirketi olmasında ve dünyada ilk 10 büyük havayolu şirketi içinde yer alarak Türkiye’nin global markası haline gelmesinde Temel Kotil’in önemli bir payı var. Temel Kotil ile THY Genel Müdürlüğü görevinden ayrılmadan 10 gün kadar önce özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Bu söyleşide Kotil, THY’de geçirdiği başarı dolu yılları ve THY’nin hedeflerini Ekovitrin’e anlattı.
Başarılı bir genel müdürün durup dururken neden THY’den ayrılıp, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü olarak görevlendirildiğini merak ediyorduk. Temel Kotil, TUSAŞ Genel Müdürü sıfatıyla ilk özel röportajı da Ekovitrin’e verdi. Kotil’in, Türkiye’nin en stratejik kurumlarından birinin tepe yönetimine getirilmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın etkili olduğunu düşünüyorum. Kotil, görevi Savunma Bakanı’nın tevdi ettiğini belirtiyor ama, ona verilen “Stratejik görevin” arkasında Cumhurbaşkanı Erdoğan var.
TUSAŞ veya İngilizce adıyla TAI’nin Genel Müdürü Temel Kotil, rahmetli Erbakan döneminde bu kurumun bursuyla ABD’de master ve doktorasını yaptığını söylüyor. Uçak mühendisi Temel Kotil, Ekovitrin’e yaptığı açıklamada TUSAŞ’ın 1 milyar dolar olan cirosunu 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini belirtiyor ve bombayı patlatıyor: “Kendi savaş uçağımızı yapacağız. Hem de Amerikan F-16 uçağından daha da iyi olacak.” Türkiye artık hem kendi savaş uçağını yapacak ve yaptığı uçağı da dünyaya ihraç edecek.
Bu büyük hedef, Türkiye’nin yükselişini engellemek isteyenleri daha da öfkelendirecek…
DR. MUSTAFA AYDIN’I ALKIŞLIYORUM
İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, tanıdığım en cesur girişimci ve idealist bir eğitimci. Başında olduğu kurumu kısa sürede Türkiye’nin en saygın üniversitelerinden biri haline getirdi. Bununla da kalmadı, İstanbul Aydın Üniversitesi’nin global bir marka haline getirmeyi de başardı. Bu başarılı eğitimci, geçtiğimiz günlerde “İslam Dünyası Yılın Eğitimcisi Ödülüne” layık görüldü. Ödülü veren İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) gibi çok önemli bir kurum. Dr. Aydın ödülünü, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da görkemli bir törenle aldı. Sayın Dr. Mustafa Aydın’ı, İstanbul Aydın Üniversitesi ailesini tebrik ediyor ve alkışlıyorum.