Bu yıl Fed’den 4. faiz artışının gelmesi sürpriz olmaz. Kısacası, karşımızda güçlü bir ABD ekonomisi bulunuyor. Bu durum karşısında Doların güçlenmesi kaçınılmaz. Zaman zaman gevşeme hareketi izleyebiliriz. Ancak ana eğilimin yükseliş yönünde olduğunu söyleyebiliriz.
Dış ve iç piyasada yaşanan gelişmeler, TL varlıklardaki sert negatif ayrışma ve kurlar cephesinde rekor seviyeleri konuşurken, dışarıda da Doların güçlenmekte zorlandığına şahit olduk. Fed’in mart ayında faiz artırmasına karşın, bu yıl için 4 faiz artışı yapıp yapmayacağı konusunda net bir dille piyasaların karşısına çıkmaması, ABD Başkanı D. Trump’ın agresif dili ve ABD’nin diğer ülkelerle olan ilişkilerindeki gelişmeler, Doları baskılayan unsurlar olarak yorumlanabilir. Mayıs ayında yavaş yavaş bu tablo değişmeye başladı ve uzun zamandır sakin kalan Dolar, artık yönünü yukarıya çevirerek kayıplarını toparlamaya çalışıyor. Dolardan başlamışken, bu ayki yazımda sizlerle USD/TL kuru yerine ons altını ele almak istedim. USD/TL kuru üzerinde agresif fiyatlamaların ve rekor seviyelerin test edildiği bir ayı geride bıraktık. TCMB ve Hükümetin piyasada aktif rol oynadığı bir süreç ve 24 Haziran tarihinde Türkiye erken seçime gidiyor. Dolayısıyla, kurlarda oynaklık hala yüksek kalmaya devam edeceği için bu ayki yazımda USD/TL’yi rahat bırakmak istiyorum. Artık kur yazımı temmuz sayısında okuyor olacağız. Peki haziran ayına başladığımız bu dönemde, ons altın için neler konuşuluyor?
Ons altın, Doların en zayıf olduğu süreçte bile 1365$ seviyesinin üzerine doğru tepkisinde zayıf kaldı ve bir süre bu seviyeyi aşamadığı için 1310-1340$ aralığında ons altını yatay bir seyirde takip ettik. Altının yatay bir döneme girmesiyle stratejilerde karar vermek daha zorlaştı. Ancak, benim beklentim ons altının 1300$ altına doğru hareket etmesi yönündeydi. Altının talep tarafı da bunu destekleyemediği için ons altın yükselişinde zayıf kaldı. Kısacası, 2018 yılında piyasalarda endişe havası oluşup, ticaret savaşları korkusu yaşasak bile bu gelişmeler ons altını besleyemediği gibi 1365$ seviyesinin de üzerine yükseltecek güçte olmadı. Nedeni ise küresel piyasalarda önümüzdeki dönemde Doların güçlenecek olması. Fed’in bu yıl için 4 faiz artırma ihtimali hala masada. ABD’den açıklanan ekonomik veriler ise piyasaları tatmin ederken, enflasyon tarafında da yukarı yönde bir ivmenin olduğu dikkat çekiyor. ABD Başkanı D. Trump’ın ise Çin-İran ile ilişkilerinde hala belirsizlik sürüyor. Şimdilik fiyatlamalar üzerinde yeni bir harekete neden olmasa bile önümüzdeki günlerde Trump hükümetinden daha yapıcı açıklamalar gelirse bu durum Doların daha da güçlenmesini sağlayabilir. Dolayısıyla, ons altının güçlenmesi için bir süre daha beklemek gerekecek. En son gelen haber akışlarına baktığımda, ABD Ticaret Bakanlığı, araç ve otomobil parçaları ithalatının ulusal güvenliğe zarar verip vermediği konusunda Section 232 soruşturması başlatacağını bildirmesiyle güvenli liman algısının yine sınırlı da olsa çalışmasını desteklemiş durumda. Ancak, bu gelişmelerin bile ons altını besleyemediğini gözlemliyorum.
Haziran ayında, Fed’in toplantısı olacak. Faiz artışı beklenen bir toplantı ve ekonomik projeksiyonlar ile Fed Başkanı J. Powell’ın konuşması da takip edilecek. Yoğun bir Fed akşamı olacak. Son günlerde, Fed üyelerinden gelen açıklamalar ve mayıs ayı Fed toplantısının tutanakları, Fed’in 4. faiz artışına hala yeşil ışık yaktığını gösterdi. Dolayısıyla, haziran ayında yapılacak toplantıda, Fed 4. faiz artışını hala belirsiz bırakacak ve piyasalara net bir mesaj vermeyecek. Bu durumda, Doların güçlenmesi biraz daha zorlaştırabilir çünkü piyasa belirsizliği sevmez. Ancak, ekonomik göstergeler ve enflasyondaki hareket göz önüne alındığında, bu yıl için Fed’den 4. faiz artışının gelmesi sürpriz olmaz. Kısacası, karşımızda güçlü bir ABD ekonomisi bulunuyor. Bu durum karşısında Doların güçlenmesi kaçınılmaz. Zaman zaman gevşeme hareketi izleyebiliriz. Ancak ana eğilimin yükseliş yönünde olduğunu söyleyebiliriz. Şöyle bir sıkıntımız var. O da ABD Başkanı D. Trump’ın bundan sonraki süreçte özellikle Çin ve İran ile ilgili ilişkileri olacak. Eğer piyasalarda endişe havasının oluşmasına neden olursa bu durumda yeniden ons altının yükselmesini tetikleyecek. Ancak, bu koşullarda bile ons altını 1365$ seviyesinin üzerine yerleştirecek bir ortamın olduğunu düşünmüyorum. Aynı zamanda, eğer Fed 4 faiz artışı yapmayacağını piyasalara yansıtırsa bu durumda beklentileri karşılayan ABD verileri bundan sonraki süreçte ons altının yönünü aşağıya çevirmeye yetmeyebilir. Ons altın, 2018 yılının en düşük seviyesi olan 1280$ bölgesini test etmesine karşın bu seviyeden aldığı destekle yukarı yönde tepki vermeye başladı. Ons altın, 1280$ altına doğru hareketinde zorlandığı müddetçe yukarı yönde iştahını korumaya devam edebilir. Şu anki koşullar, ons altının bir süre yatay bir seyir izleyeceğini bize gösteriyor. Bu aralıkta aşağıda kritik seviye 1280$, yukarıda ise 1310$ seviyesinden geçmekte. Bu seviyelerin altında veya üzerinde kapanışlar oluşmazsa ons altının bu aralığı ihlal etmesini bekleyebiliriz.