Geçmişteki adı uluslararası nakliye komisyoncusu olan, ancak uluslararası taşımacılığın genişlemesi ile ölçekleri ve hinterlandları büyüyen şirketler isim değiştirmişlerdir. Yurtdışında kullanılan “forwarder” tanımı ülkemizde de kullanılmaya başlanmıştır. Eskiler isimlerini değiştirmiş, yeniler da artık forwarder şirketi olarak çalışmaya başlamışlardır.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan 10/7/2003 tarihli ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ile bakanlık forwarder’lara yeni bir isim bulmuş ve artık kanun ve yönetmeliklerde forwarder’lar “taşıma işleri organizatörleri” olarak anılmaya başlamıştır. Kanun ve yönetmelikler ne kadar geçerli olsa bile, piyasa bu tanımı beğenmemiştir ve forwarder tanımlaması halen kullanılmaya devam etmektedir.

Uluslararası nakliye komisyoncuları 1986 yılında dernek haline gelmişler ve UNMAD (Uluslararası Nakliye Müteahhit ve Acenteleri Derneği) kurulmuştur. Bünyesinde hava taşıma komisyoncularını barındırmayan bu dernek 1995 yılında UKAD (Uluslararası Havayolu Kargo Acentaları Derneği) ile birleşme kararı vermiş ve derneğin yeni adı UTİKAD Uluslararası Taşıma İşleri Komisyoncuları ve Acentaları Derneği olarak tescil edilmiştir.

Forwarder’ların büyüyüp, depolama ve yurtiçi dağıtım hizmetlerini de vermeye başlaması ile 1999 yılında UTİKAD adını değiştirmiş ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği diye tanımlanmıştır. Günümüze kadar da sektörün en başarılı dernekleri içinde yer almıştır. Forwarder’lık mesleği UTİKAD ile değer kazanmış önemi artmıştır.

Lojistiğin gelişmesi ile ülkemizde lojistik köy ve merkezler kurulması amacıyla bölgesel master planları yapılmaya başlanmıştır. Bu planların ve projelerin içindeki sosyal tesislerde forwarder’lar da yer ayrılmıştır. Büyüklüğüne göre 25-50 adet ofisin lojistik köy ve merkezler içinde yer alması planlanmıştır. Bunun amacı büyük bir depolama kapasitesi olan, şehirdeki depoları bir OSB gibi aynı yere toplayan lojistik köy ve merkezlerde yüke yakın olmak, nakliye acentaları, TIR parkları ile araçlara yakın olmak, birbirine yakın forwarder’lar arasında işbirliği yaratmak, tesis içindeki gümrük yapılanması ile işlerin hızlanmasını sağlamak ve hepsinden önemlisi aynı tesis içinde kara ve demiryolunun depolar içinde birleştirilmesi ile intermodal taşımacılığın kullanımının sağlanmasıdır. Tesiste bulunan konteyner depolama alanları da, geleceğin gelişen taşımacılık şekli olan konteyner taşımacılığın kolaylaştırılmasını, hızlanmasını ve ucuzlamasını sağlayacaktır.

Lojistik köyler ve merkezler aynı zamanda yük konsolidasyonlarını sağlayacak parsiyel taşımacılığı kolaylaştıracaktır. Kamu arazilerine inşa edilen lojistik köyler ve merkezler başta depolama olmak üzere bütün lojistik hizmetlerin ucuzlamasını da mümkün kılacaktır. Forwarder’lar için Anadolu’nun diğer şehirlerinde şube açmak kolay hale gelecektir.

Lojistik diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de lojistik köyler ve lojistik merkezlerle gelişecektir. Özellikle uluslararası ticarette forwarder’lar bu köy ve merkezlerde yerlerini almalı ve sektörün gelişmesinden pay sahibi olmalıdır.